Presentation av berättarna 2019

GUNHILD STENSMYR (uppvuxen i Hedenäset i Övertorneå kommun) kan sägas personifiera vad MOD kan vara!

Efter studier (bland annat i konstvetenskap) vid Umeå respektive Lunds universitet avlade Gunhild fil. kand examen 1978. Under åren 1981-86 var Gunhild intendent för Bildmuseet i Umeå. 1986 blev också året när Gunhild blev chef för Norrtälje konsthall, där hon verkade till 1997.

För oss nordvästskåningar blev Gunhild bekant i och med bildandet och driften av Skärets konsthall i Skäret. Och i dagsläget driver Gunhild ett företag i turistbranschen i Vitsaniemi i Tornedalen. Gunhild drömmer och verkar dessutom för att det just i Vitsaniemi ska uppföras konsthall Tornedalen (med inspiration från Louisiana).

nordber19_lillhongaROBERT LILLHONGA (född i Lund, men under många år bosatt i Helsingborg) är filmskaparen som verkligen bedragit till att sätta Helsingborg på ”filmkartan” under 2000-talet. Framför allt med filmerna ”Hata Göteborg” och ””Villa Thalassa”.

Roberts berättarförmåga är lysande oavsett om berättandet sker förmedlat via rörlig bild eller muntligen. Det vet alla som upplevde honom på Nordisk Berättardag förra året. Man kan därför förvänta sig att det blir särdeles intressant att få lyssna på Roberts tolkning av begreppet MOD!

Robert känner starkt för det nordiska. Nuförtiden har Robert slagit ner bopålarna i Norge tillsammans med sin älskade Anne-Grete, och inte minst det norska landskapet ger många tillfällen för Robert att utforska både mod och äventyrslust.

AnnaEhn2-webbANNA EHN är journalist och författare, vars ”penna” allt som oftast manar till spännade följdtankar hos den som läser det skrivna. Anna är född i Umeå, och förmågan till litterär gestaltning har bland annat finslipats på skrivarlinjen på Nordens folkhögskola Biskops-Arnö. Idag finns Annas skrivarlya i Uppsala.

Anna Ehn debuterade 1995 med romanen ”Vårfrost”, och har därefter skrivit att flertal barn- och ungdomsböcker. Reportageboken ”Syns du inte, finns du inte”, som Anna skrivit tillsammans med Sara Larsson har också rönt stor uppmärksamhet.  Denna intressanta bok bygger på fjorton intervjuer med unga människor.

Anna är en mycket uppskattad medarbetare på Svenska Dagbladets Idagsida, och varje gång hon skrivit en artikel vill man läsa mer! Foto: Nina Leijonhufvud.

Hallberg_Ulf_Peter_5-webbULF PETER HALLBERG föddes förvisso i Malmö (1953), men Helsingborg och Berlin ligger honom – glädjande nog – ännu varmare om hjärtat. Ulf Peter är en språkvirtuos, med flera strängar på sin lyra. Han är författare, översättare, har gjort flera minnesvärda radioprogram och undervisar i kreativt skrivande vid Sorbonne i Paris.

Hans essäroman ””Grand Tour” och romaren ”Europeiskt skräp” är två av hans främsta litterära verk. Sistnämnda bok handlar om en fader (Ulf Peters far drev antikvariat i Helsingborg) vars liv kretsar kring samlande och estetik.

På meritlistan för översättning finns bland annat verk av Schiller och Shakespeare, och år 2018 tilldelades Ulf Peter det prestigefyllda Kellgrenpriset. Priset utdelas av Svenska Akademien ”för betydelsefull gärning inom Akademiens hela verksamhetsområde”. Fotograf: Adam Haglund.

Fritte_Friberg_webbERIC ”FRITTE” FRIBERG, född 7 augusti 1951, är en svensk skådespelare och underhållare. Friberg är framför allt känd från TV-serien Helt apropå, som belönades med Guldrosen och Humorpriset i Montreux 1987 samt Emmy-nominerades samma år i New York. Han har en bakgrund som lundaspexare och är även utbildad jurist.

I dag arbetar han främst som företagsutbildare och varumärkeskonsult. Han har bland annat varit chef för Öresundsregionen hos Berghs School of Communication. Han är internationellt belönad för dokumenterat effektiv utbildning inom marknadsföring av Linkage Inc. med en så kallad Vision Award i Chicago år 2000.

Han skriver just nu också kåseri varje vecka i Helsingborgs dagblad. Foto: Ronnie Nilsson.